Manipülasyon, psikoloji ve sosyal psikolojinin konularından birisidir. Kişi ya da bir nesne aracılığıyla kişiyi, toplumu yönetmeyi sağlar. Kötü amaçlar amacıyla kullanıldığından olumlu bir kavram değildir.
Kısaca manipülasyon; bireyin farklı yöntemler kullanarak (olay, iletişim ya da davranışla) karşısındaki bireyi bir davranışa yönlendirme ve kontrol altına alma durumudur.
Mağdur tarafta olan bireyin durumun farkında olmadan hareket ettiği görülür. Yönetici konumdaki manipülatör davranışlarıyla alttan alta yönlendirmelerde bulunur.
İkili ilişkilerde sık karşılaşılan manipülasyondan korunmak gerekir. Aksi takdirde mutsuz ve dahası toksik ilişki ortaya çıkar. Peki manipüle edildiğimizi nasıl anlarız?
Manipüle Edildiğinizi Nasıl Anlarsınız?
Kişinin bilerek manipüle ettiği durumları anlamak ilk bakışta zordur. Özellikle uzun ilişkilerde ortaya çıkan davranışlar manipülasyonun belirtileri sayılabilir.
İşte, manipüle edildiğinizi anlamanın birkaç yolu:
- Manipüle eden kişi kendi isteklerini, beklentilerini dile getirir. Karşısındakinin düşüncelerinin bir önemi yoktur.
- Gerçekler çarpıtılır asla çok yönlü, nesnel bakılmaz.
- Duygusal manipülasyon yapılan durumlarda aceleci, seri ve beklemeden davranış gösterilir.
- Her ne kadar ortada mağdur olan birisi olsa da genelde manipüle eden kişi kendini mağdur, kandırılmış olarak gösterir.
- Çevredeki diğer insanları etkileyerek kendi tarafında tutmak, kendini acındırmak manipülasyon yapanın temel davranışlarındandır.
- Söylenen sözler çoğu zaman çarptırılır amacından çıkarılır.
- Mağdur durumdaki birey sürekli kendini suçlu, yanlış davranışı yapan birey olarak hisseder.