Merkez Bankası’ndan Beklenen Veriler Geldi: Mevduat Arttı, Faizler Rekor Kırdı!

Faizler yine rekor seviyede! Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi bekleniyor. Paranızı bankaya yatırmadan önce iki kere düşünmeniz gerekiyor. Mevduat arttı, faizler rekor kırdı!

Elden Para Sayma

Merkez Bankası’nın haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı ve bu hafta da heyecan verici (ya da endişe verici bakış açısına göre!) gelişmeler yaşandı.

22 Mart’ta sona eren haftada bankalarda biriken para miktarı 79 milyar 320 milyon lira arttı. Yani vatandaşlar ve firmalar paralarını bankalarda tutmayı tercih ediyor. Bu da toplamdaki paranın 16 trilyon 14 milyar liraya ulaştığı anlamına geliyor.

Peki bu kadar para bankalarda dururken ne oluyor? Faizler artıyor tabii ki! 1-3 aylık TL mevduat faizi geçen haftaki yüzde 557’den bu hafta yüzde 595’e çıktı. Yani paranızı bankaya yatırırsanız bir yılda neredeyse paranızın yarısı kadar faiz geliri elde edebilirsiniz.

Ama borç para almak isterseniz durum pek iç açıcı değil. Ticari kredi faizleri yüzde 585’ten yüzde 627’ye yükseldi. Yani bir işletme kredi çekerse bir yılda ödediği faiz borcunun yarısından fazla olabilir.

Geçen hafta rekor kıran ihtiyaç kredisi faizleri de bu hafta daha da arttı ve yüzde 76’dan yüzde 821’e fırladı. Yani ihtiyaç kredisi çekenler bir yılda ödediği faiz borcunun neredeyse tamamını faiz olarak ödemiş oluyor.

Peki bu durum ne anlama geliyor?

Vatandaşlar paralarını bankalarda tutmayı tercih ediyor bu da faizlerin artmasına neden oluyor. Faizlerin artması ise borçlanma maliyetlerini yükseltiyor ve bu durum ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Merkez Bankası ne yapacak?

Merkez Bankası’nın faizleri ne zaman düşüreceği ve ekonominin nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Bu haberden ne çıkar?

Paranızın değerini korumak istiyorsanız bankaya yatırmak cazip bir seçenek olabilir. Ama borç para almadan önce iki kere düşünmeniz gerekiyor.

Exit mobile version