Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeşil Işık: İki Bankaya Özel Yetki!

Türkiye'nin kalkınma hedeflerine ulaşmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan iki bankaya özel yetki verildi!

Gram Altın

Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmak için attığı adımlara bir yenisi daha eklendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı son zamanlarda artan işlenmemiş altın ithalatının dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerinde yarattığı baskıları hafifletmek için önemli bir düzenlemeye imza attı.

Kuyumculara Destek Ekonomiye Can Suyu

Bu düzenleme ile Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası yerli kuyum işletmelerinin ihtiyaç duyduğu işlenmemiş altını ithal etme konusunda yetkilendirildi. Bu sayede kuyumculuk sektöründe işlenmemiş altın temininde yaşanan sıkıntılar giderilmiş olacak.

Kota Sisteminden Özel Yetkiye

2023 yılı Ağustos ayında artan işlenmemiş altın ithalatının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini kontrol altına almak için bir kota sistemi devreye sokulmuştu. Fakat bu sistem piyasada işlenmemiş altın arzında daralmaya neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile bu sorunun da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Adil Dağılım ve Spekülatif Hareketlere Engel

Nisan 2024’ten itibaren Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri her ayın ilk üç günü içerisinde Ziraat Bankası veya Vakıf Katılım Bankası’na başvurarak ihtiyaç duydukları işlenmemiş altın miktarını talep edebilecekler.

Bankalar talepleri değerlendirdikten sonra işletmelere satın alabilecekleri altın miktarını bildirecek ve ödemelerin ardından ithalat işlemi gerçekleştirilecek. Altınlar hak sahiplerine İstanbul’daki şubelerde teslim edilecek.

Bu süreçte her bir kuyum işletmesinin aynı ay içinde birden fazla bankaya başvurmaması gerekiyor. Aksi takdirde tüm talepleri iptal edilecek. Bu sayede kuyum sektöründe adaletli bir dağılımın sağlanması ve spekülatif hareketlerin önlenmesi amaçlanıyor.

Kuyumculuk Sektörüne Güçlü Temeller

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu stratejik kararı kuyumculuk sektöründe işlenmemiş altın temininde yaşanan sıkıntıları gidermeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na verilen özel yetki sektördeki arz güvenliğini artırırken dış ticaret ve ödemeler dengesine de olumlu katkılar sunacak. Bu düzenleme ile birlikte Türkiye’nin kuyumculuk sektörü daha sağlam temellere oturtulmuş olacak.

Exit mobile version