Dünya Meteoroloji'den Örgüt Raporu: ‘El Nino’ Nedir? ‘La Nina’ Nedir?

El Nino’ ve ‘La Nina’ Nedir? sorusu hakkında Dünya Meteoroloji'den örgüt raporunu açıkladı! İşte merak edilen bu detaylar...

WMO raporunda, “Geçen yıldan bu yana etkili olan, küresel sıcaklıklarda artışa ve dünya çapında aşırı hava koşullarına neden olan El Nino artık sona erme belirtileri gösteriyor” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, bu yılın Temmuz ve Eylül ayı döneminde 'La Nina' görülme ihtimalini yüzde 60 oranında tahmin ediyor.

Raporda son dokuz yılın kayıtlara geçen döneminin en sıcak yılının olduğu ve 2020'den 2023 yılının sonuna kadar etkili olan 'La Nina'nın soğutucu etkisinin bu durumu önleyemediği belirtildi.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, “Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023 şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu” diye konuştu.

'El Nino' etkisinin sona ermesinin 'uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama' olmadığını belirten Barrett, ısıyı hapseden sera gazları nedeniyle gezegenin ısınmaya devam edeceğini söyledi.

'El Nino' Nedir?

El Nino, orta ve doğu ekvator bölgesindeki alışılmadık derecede sıcak Pasifik Okyanusu sularından kaynaklanır. 

El Nino, bazı yerlerde aşırı derecede kuraklıklara ve büyük su kıtlıklarına neden olurken, dünyanın diğer bölgelerinde de aşırı yağışlara ve sellere neden olmaktadır.

El Lino Bitti

Peki, 'La Nina' Nedir?

La Nina, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandında okyanus sıcaklıklarında meydana gelen değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir ortaya çıkan karmaşık bir hava olayıdır. 

La Nina sırasında kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak, Kuzey'de ise normalden daha soğuk olmaktadır.

La Nina Olasılığı

Peki, bu La Nina hakkında neler düşünüyorsunuz? bizim ile aşağıdaki yorum bölümünden düşüncelerinizi ve fikirlerinizi çekinmeden paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER