FED Faiz Kararı Nedir, Ne Anlama Geliyor? FED Faiz Kararı Neyi Etkiliyor?

Kürsel ekonomi ve piyasaların seyri konusunda Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı önemli ölçüde etki ediyor. Hal böyle olunca akıllarda FED faiz kararı nedir ve neyi etkiler gibi kritik sorular oluşuyor. İşte detaylar.

Eylül ayının gelmesiyle beraber gözler FED faiz kararı açıklamasına çevrildi. Yılın belirli dönemlerinde Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklayarak küresel ekonomiye yön veriyor. Etkisi bu denli büyük olan FED faiz kararı vatandaşların ilgisini çekiyor.

FED Faiz Kararı Nedir?

FED faiz kararı bankaların birbirlerine borç verirken referans aldıkları gecelik faiz miktarıdır. Bu oranın belirlenmesi için yılda sekiz defa Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı düzenler. Ekonomik değerlendirmeler yapılarak yılın belirli dönemlerinde piyasaya kararın açıklanması yapılır.

FED Faiz Kararı Neyi Etkiliyor?

Amerika Merkez Bankası (FED) tarafından belirlenen faiz kararının küresel ekonomiyi ve dolayısıyla ülkemizi neden etkilediği ise bir diğer merak edilen sorular arasında yer alıyor.

FED faiz kararı arttığı zaman bankaların müşterilerine sunduğu faiz miktarı da otomatik olarak artıyor. Hal böyle olunca bireysel ve kurumsal yatırımcılar bankalarla anlaşarak nakit paralarını faiz işlemesi için hesaplarına yatırıyor. Paranın bankada değerlendirilmesi ve dolaşıma sunulmaması piyasada durgunlaşmaya neden oluyor.

Faiz kararının artması yatırımcıyı riskten uzaklaştırarak faize yönlendiriyor. Bu sebeple de borsa gibi riskli yatırımlara talep azalıyor. Altın da ise tam tersi gerçekleşiyor. FED faiz kararı arttığı zaman altın değer kaybediyor.

Tüm bu sebepler doların gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değerlenmesine neden oluyor. Amerika faiz kararı iler birlikte doların değer kazanmasını enflasyon karşısında erimemesini amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER